0 روز
0 ساعت
0 دقیقه
0 ثانیه

سانترال چیست و چگونه کار می کند

سانترال چیست و چگونه کار می کند
چکیده مطلب :

دستگاه سانترال یکی از ابزارهای ارتباطی قدرتمند در سازمان ها، ادارات و شرکت های مختلف می باشد که وجود آن برای این اماکن بسیار ضروری می باشد. در این نوشته به معرفی بیشتر سانترال و انواع مختلفی که برای آن وجود دارد، مزایای آن و اینکه دستگاه تلفن سانترال چگونه کار می کند پرداخته شده است.

اگر تا به حال نام سانترال به گوشتان نخورده است و می خواهید در رابطه با آن اطلاعاتی را کسب نمایید و بدانید دستگاه تلفن سانترال چیست؟ حتما تا انتهای مقاله با آموزشگاه فن آموزان باشید. ممکن است شما در تلاش برای راه اندازی یک کسب و کار و یا شرکت بزرگ باشید و در فکر راه اندازی تلفن سانترال برای محل کار خود هستید؛ در این صورت نیز مطالعه این مقاله می تواند شما را در این امر راهنمایی نماید.

دستگاه سانترال یکی از ابزارهای ارتباطی قدرتمند در سازمان ها، ادارات و شرکت های مختلف می باشد که وجود آن برای این اماکن بسیار ضروری می باشد. پیشرفت روز افزون تکنولوژی و افزایش کسب و کارهای مختلف سبب شده تا استفاده از خطوط تلفن بیشتر شده و در صورتی که این کسب و کار بزرگ بوده و نیاز به خطوط تلفن زیادی داشته باشد استفاده از سانترال می تواند مدیریت این خطوط را راحت تر نماید. در ادامه به معرفی بیشتر سانترال و انواع مختلفی که برای آن وجود دارد و تمامی نکاتی که در رابطه با سانترال ها مورد نیاز است پرداخته شده است.

آموزش نصب سانترال

سیستم تلفن سانترال چیست؟

در شرکت های تجاری مختلف به علت وجود بخش های زیاد، نیاز به استفاده از چندین خط تلفن می باشد که در صورتی که از تلفن های معمولی استفاده گردد نیاز است تا هر خط تلفن به یک دستگاه تلفن جداگانه وصل شود که در این صورت تعداد تلفن های مورد نیاز بسیار زیاد شده و منجر به شلوغی بیش از حد می گردد. علاوه بر شلوغی و اشغال زیاد فضا، مدیریت تعداد زیادی خطوط تلفن کار راحتی نمی باشد.

 سانترال چیست

در صورتی که فردی به یک خط تلفن در یک بخش تماس گرفته و با شخصی دیگر در بخشی متفاوت کار داشته باشد امکان وصل کردن خط به آن شخص وجود نداشته و دردسرهای زیادی به دنبال دارد. سیستم تلفن سانترال به حل این مشکل کمک کرده و در صورتی خطوط موجود از طریق دستگاه تلفن سانترال به کارکنان داده شود امکان مدیریت آن بسیار راحت بوده و می توان به صورت همزمان چندین خط را کنترل نمود و تماس را به خطوط مورد نظر وصل کرد.

در واقع می توان گفت سیستم تلفن سانترال یک سیستم مرکزی می باشد که افراد و کارکنان مختلف شرکت یا اداره، هر یک از خطوط داخلی برخوردار بوده و امکان برقراری ارتباط با سایر بخش های شرکت را با استفاده از این خطوط دارند و نیازی به خریداری یک خط جداگانه برای هر فرد نخواهد بود. این سیستم قابلیت پاسخگویی بی وقفه داشته و هزینه کمتری را برای صاحبان شرکت به دنبال خواهد داشت.

سیستم تلفن سانترال چگونه کار می کند؟

وظیفه عمده سیستم های تلفنی سانترال کنترل چندین خط تلفن شهری با استفاده از یک عدد تلفن رومیزی می باشد. دلایل استفاده از تلفن های سانترال به جای خرید چندین خط تلفن شامل کاهش هزینه ها، محدودیت خرید خط تلفن شهری و هم چنین امنیت بالای تلفن های سانترال عنوان شده است. در یک دستگاه تلفن سانترال تعدادی پورت به ورودی خط شهری و تعدادی پورت به خروجی خطوط داخلی اختصاص داده شده است و بسته به شلوغی خط ها و ماهیت کاری موسسه یا اداره باید یک نسبت منطقی را به تبدیل خط تلفن ورودی به پورت خروجی در نظر گرفت. این نسبت را یک نصاب حرفه ای تلفن سانترال با استفاده از محاسبات تخصصی انجام می دهد.

نحوه کار کردن سیستم های تلفن سانترال بدین گونه است که هنگامی که تلفن زنگ می خورد در حالتی که فرد داخلی مورد نظر را شماره گیری کند یا حالتی که به اپراتور وصل شود و اپراتور به داخلی وصل کند، کد های DTMF خط اصلی آشکار سازی شده و پس از انجام رمز گشایی برای برقراری مکالمه به یکی از خطوط اصلی وصل می شود.

سیستم تلفن سانترال چگونه کار می کند؟

برای آشنایی با نحوه عملرکر تلفن های سانترال لازم است که دستگاه مرکزی PBXکه با نام باکس سانترال نیز شناخته می شود، آشنا شوید. این دستگاه در واقع جز اصلی برای تامین داخلی های مورد نظر یک شرکت و اداره می باشد. پس از تبدیل خطوط شهری به داخلی توسط باکس سانترال به تلفن های مخصوص برای استفاده از این خطوط داخلی توسط اپراتور ها نیاز دارید. تلفن های سانترال متنوع دارای خروجی های آنالوگ، دیجیتال و هایبرید هستند که هر مورد از رشته سیم ها با قطر های متنوع و جنس های مختلف استفاده می کنند. سیستم های تلفن سانترال دارای قابلیت های ویژه ای در مورد هدم پاسخگویی به تماس ها و ارسال تماس ها به داخلی های آزاد در هنگام مشغول بودن خط می باشدو به علاوه این تلفن ها با قابلیت گزارش گیری در نمونه های کم ظرفیت و پر ظرفیت توانسته اند به یک مورد حیاتی در ادارات و کارخانه ها تبدیل شوند.

کاربردها و مزایای تلفن سانترال

این تلفن ها که در انواع مختلف تلفن سانترال کم ظرفیت پاناسونیک، سانترال پر ظرفیت مدل TDA و TDE و تلفن سانترال NS در بازار عرضه شده اند دارای کاربرد های متفاوتی می باشد. با وجود شباهت های عملکرد مدل های مختلف تلفن سانترال، این سیستم های ارتباطی تلفنی دارای تفاوت های جزئی می باشند که همین امر باعث شده است که نصابات تلفن های سانترال ملزم به یادگیری نحوه عملکرد و وظایف این سیستم ها شوند.

مدیریت خطوط تلفن از مهم ترین کاربردی است که برای تلفن سانترال در نظر گرفته می شود. اما این سیستم تلفن مرکزی از مزایای بسیار دیگری نیز برخوردار می باشد که در ادامه به آنها اشاره می گردد.

کاربردها و مزایای تلفن سانترال

برقراری ارتباط با خطوط داخلی در سیستم سانترال رایگان بوده و این یک مزیت مهم برای این تلفن ها محسوب می گردد. در سیستم سانترال وقت زیادی از اپراتورها گرفته نمی شود و می توانند خیلی سریع مشتری را به خط داخلی مورد نظر متصل نمایند. علاوه بر آن با استفاده از این سیستم امکان ضبط تمامی تماس ها و پیگیری آنها در صورت لزوم وجود دارد. کم شدن هزینه خطوط مخابرات و کنترل و نظارت بهتر از مزایای مهمی است که صاحبان شرکت ها را به خریداری تلفن سانترال ترغیب می نماید. این تلفن ها دارای منشی تلفنی نیز بوده و می توان با فعال کردن این گزینه مشتری را به صورت مستقیم به واحد مورد نظر متصل نمود. چندین نفر به صورت همزمان می توانند پشت خط هر واحد منتظر بوده و به دلیل محدود بودن مدت تماس ها نفر بعدی به سرعت متصل می گردد.

در شرکت های بسیار بزرگ که امکان رفت و آمد به بخش های مختلف وجود ندارد می توان از طریق تلفن سانترال به پیج کردن کارمندان مختلف پرداخت و به آنها متصل شد و از این طریق در وقت و انرژی صرفه جویی بسیاری نمود. بازدهی این تلفن ها بسیار بالا بوده و معمولا از طول عمر بالایی برخوردار می باشند و دلیل آن را می توان به استفاده از سیستم شبکه های و استفاده از چندین خط روی یک تلفن نسبت داد.

از دیگر ویژگی هایی که برای تلفن های سانترال بیان می شود نصب و راه اندازی آسان آن می باشد که توسط متخصصین مربوطه و در زمانی کوتاه قابل انجام می باشد. این تلفن ها می توانند از فناوری های قدیمی نیز پشتیبانی نموده و با سایر برنامه های نرم افزاری نیز ادغام گردند.

 انواع دستگاه تلفن های سانترال

تلفن های سانترال پس از ورود به دنیای تجارت و کسب و کارهای مختلف، رفته رفته تکنولوژی خود را گسترش دادند و ویژگی های جدیدی به آنها افزوده شد. امروزه انواع مختلفی از سیستم های تلفن سانترال در بازار وجود دارد که افراد و صاحبان ادارات و سازمان های مختلف می توانند با توجه به نیازهای خود هر یک از این انواع را انتخاب نمایند. در ادامه به معرفی چهار نوع اصلی تلفن سانترال پرداخته شده است.

تلفن سانترال آنالوگ

این نوع از تلفن سانترال با استفاده از دو عدد سیم به تلفن مرکزی ارتباط داده می شوند و قابلیت های مختلفی مانند نمایش شماره تلفن را نیز دارا می باشند. شرکت پاناسونیک یکی از شرکت های پیشرو در زمینه تولید انواع تلفن های سانترال می باشد و مدل های S500، S580، S880 از سر مدل های تلفن های سانترال آنالوگ این شرکت می باشند. مزیت سانترال های آنالوگ نسبت به سایر مدل ها قیمت پایین تر آنها می باشد و شرکت ها و استارت آپ هایی که زیاد بزرگ نیستند می توانند این سیستم ها را انتخاب نمایند.

تلفن سانترال هایبرید

این نوع از سانترال را به عنوان تلفن های رومیزی سانترال می شناسند که از ویژگی های مخصوص به خود برخوردار می باشند. ارتباط این تلفن ها با سانترال از طریق زوج بوق و دیتا می باشد و توسط این تلفن ها می توان به ارسال و دریافت دیتا پرداخت و امکان برقراری گفت و گوی دو طرفه نیز در تلفن سانترال هایبرید وجود دارد. مدل KX-T7730 یکی از مدل های محبوب شرکت پاناسونیک در تلفن های هایبرید سانترال می باشد.

تلفن سانترال دیجیتال

یک زوج ارتباطی وظیفه برقراری ارتباط این تلفن را با تلفن مرکزی دارد و می توان به صورت همزمان به ارسال و دریافت دیتا پرداخت. امکان اتصال گوشی های دیجیتال به وسیله پورت خروجی به یکدیگر وجود دارد و مدل های KX-T7665 ،KX-T333 ، KX-T343 از سری مدل های معروف سانترال پاناسونیک می باشند. قیمت تلفن های سانترال دیجیتال نسبت به تلفن های آنالوگ بالاتر بوده و شرکت های بزرگ و معروف معمولا از این سانترال ها استفاده می نمایند.

تلفن سانترال تحت شبکه IP

هوشمندترین مدل تلفن های سانترال تلفن های تحت شبکه می باشد که قابلیت اتصال به شبکه محلی و بهره مندی از شبکه تلفنی سازمانی را دارد. کاربران سیستم های سانترال تحت شبکه برای پاسخ دادن به تماس های خود نیازی به حضور فیزیکی در محل و شرکت مورد نظر ندارند و با استفاده از اینترنت می توانند در هر کجا که باشند به سیستم وارد شده و امکان پاسخگویی و برقراری ارتباط با خطوط داخلی دیگر و همچنین پاسخگویی به مشتریان را داشته باشند. شرکت هایی که نیاز به پاسخگویی شبانه روزی مشتریان دارند می توانند از این سیستم تلفن سانترال استفاده کرده و از قابلیت های شگفت انگیز آن لذت ببرند.

علاوه بر انواع تلفن سانترال هایی که ذکر شد، سانترال ها را بر اساس ظرفیتی که دارند نز در دو دسته دستگاه سانترال کم ظرفیت و سانترال پرظرفیت طبقه بندی می کنند. در سانترال های کم ظرفیت نیازی به اتصال به اینترنت نبوده و زیر ساخت ها را به منظور مدیریت راحت تر شخصی سازی می نمایند. در این نوع از تلفن های سانترال به ازای هر کاربر هزینه ای کمتر از سانترال های پرظرفیت دریافت می گردد و ممکن است هزینه های غیر قابل پیش بینی برای افراد در پی داشته باشد.

اما با استفاده سانترال های پر ظرفیت می توان خطوط داخلی جدیدی را در صورت نیاز به سانترال اضافه نمود و امکان آموزش و پشتیبانی مستمر از آن برای خریداران وجود خواهد داشت. همان طور که از نام این سانترال پیداست می توان تعداد بیشتری خطوط شهری برای آن خریداری نمود و از ظرفیت بالایی در خطوط خریداری شده برخوردار است. این تلفن ها برای داده های اضافی نیز دارای مرکز بوده و می توانند انتخابی ایده آل برای شرکت های بزرگ یا دانشگاه ها باشند.

در صورتی که متقاضی خرید تلفن سانترال در هر نوعی می باشید در ابتدا نیاز است تا با کارشناسان این کار مشورت نموده و سپس برای خرید اقدام نمایید. نکته ای که باید در نظر داشت نصب تلفن های سانترال می باشد که نیاز به تخصص و دقت بالایی داشته و حتما باید توسط نصاب سانترال صورت گیرد. تلفن سانترال باید در محلی نصب گردد که امکان وصل کردن تلفن ها در ساده ترین حد ممکن باشد. نصاب های تلفن سانترال آموزش های را در این حوزه دیده اند و قادر به نصب انواع تلفن های سانترال برای مراکز و شرکت های گوناگون می باشند.

مشاهده و دانلود pdf مقاله: سانترال چیست و چگونه کار می کند

5/5 - (1 امتیاز)
نویسنده مطلب
پرهام انتظامی
حمیدرضا هوشمند

حمیدرضا هوشمند هستم. فارغ التحصیل برق و کنترل. در حوزه برق ساختمان و صنعتی و حوزه های زیربط نظیر تابلو برق ، هوشمند سازی، سیستم های حفاظتی فعالیت دارم و در این سایت محتواهای مرتبط با این حوزه ها را به اشتراک می گذارم.

دوره های فنی پردرآمد برای ورود به بازار کار

5 پاسخ به “سانترال چیست و چگونه کار می کند”

  1. آیا هر کدام از تجهیزات هزینه اضافه تری علاوه بر سانترال اصلی دارد؟

  2.  سانترال های پر ظرفیت برای شرکت های خصوصی مناسبه یا کم طرفیت؟

  3. حداکثر خط های تلفن داخلی که سانترال کم ظرفیت پشتیبانی می کند چند است؟

  4. از چه نرم افزار هایی برای بکاپ گیری تماس های قبلی و ضبط مکالمات باید استفاده کرد ؟ شرکت شما این نرم افزار ها را هم به مشتری ارائه میدهد؟

  5. برای یک شرکت خصوصی که احتیاج به 5 شماره داخلی داریم کدام یک از انواع سانترال ها را پیشنهاد می کنید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *